Korthårig Collie

Korthårspälsen

2014-02-25 22:15 #0 av: Lavine

Jag har haft långhårig collie, och nu undrar jag hur korthårspälsen "funkar". :) Har ni stickiga korta strån överallt, året runt? Hur är pälsen när hunden fäller, kommer det i tussar eller på annat sätt?

Kan pälsen tova sig? Kan pälsen vara olika på olika hundar (tänker t ex på att det kan finnas en långhårsförälder)?

Anmäl
2014-02-25 22:31 #1 av: Dentaku

Jag har två hanar(en kastrerad i vuxen ålder) och min erfarenhet är att de fäller året om, visserligen mer i vissa perioder men mer eller mindre konstant. Pälsen som fälls är nästan bara underull som hamnar på golvet och bildar tussar, så den är väldigt lättstädad. Genom att dra över hundarna med en karda då och då hamnar inte riktigt lika myckat på golvet. Skämtar

Mina killar har inte långhår nära i stamtavlan och deras pälsar är helt underhållsfria; de tovar sig inte och de behöver inte heller bada om de inte rullar sig i något riktigt äckligt. 9-åringen tror jag att jag har fått kliva in i duschen 2 eller 3 gånger, unghunden som är 1,5 år har jag aldrig brytt mig om att duscha/bada sedan jag fick hem honom som valp. det enda jag gör är som sagt att karda dem någon gång om jag ser att det sitter lös underull som kan tas bort.

Anmäl
2014-02-26 07:05 #2 av: Turast

Min kille på 8 månader har fällt en gång hittills, då fällde han rätt mycket bara man klappade honom fick man handen full! Badade honom med ett schampo för fällande hundar(tog Bort ca 3 nävar blöt päls från duschen efteråt) och gav honom en rejäl genomborstning med en såndär gummikarda och efter det var det typ över (tack och lov).
Har bara badat honom 2 gången en gång för att han rullat sig i något snusk och den andra vid fällningen :)

Min killes bror är långhårig, eller halvlånghårig kanske man ska säga. . Hittade en långhårig i 5e ledet ;) blir roligt att veta hur lågbrorsans päls blir som vuxen, om den blir hellång eller något mitt i mellan :)

Medarbetare på Valp och Unghund ifokus!
 Peace out~    - Turast
Blogg: Unidogs

Anmäl
2014-02-26 18:43 #3 av: Lavine

Tack för era svar! :D

Anmäl
2014-04-28 07:14 #4 av: Shine

Varför väljer man att ta in långhår i korthårsaveln? Vad strävar man då efter?
Gör man det samma hos långhåriga?

Anmäl
2014-04-28 08:27 #5 av: Turast

jag vet inte faktiskt, kanske var avelsbasen för korthår i sverige inte så stor förut så man tog in långhår? ingen aning bara en tanke :)

Medarbetare på Valp och Unghund ifokus!
 Peace out~    - Turast
Blogg: Unidogs

Anmäl
2016-01-13 01:12 #6 av: Shopaholix

Kan verkligen rekommendera Furminator även till korthårig, jag har den till min KH Collietik och det tar upp det mesta som annars skulle hamna på golvet. Kammar man en kort stund några dagar i veckan så har du inte mycket hår på golvet! :)

Anmäl