Avel & Uppfödning

Avelsföbud blue merle?

2017-04-19 11:28 #0 av: yubidiu

Jag har fått frågan om att använda min ytterst friska och stabila sobelhane på en merle tik och har läst på men inte riktigt kommit fram till hur det är. Är det avelsförbud på sobel x blue merle eller är det på deras sobelavkommor som det blir avelsförbud? Är tacksam för svar! :)

Anmäl
2017-04-19 12:10 #1 av: IngaTrnqvist

Såhär står det i SKK:s fil om avel på merle x sobel:

I Svenska Kennelklubbens registreringsbestämmelser finns det för närvarande tre raser: collie, shetland sheepdog och welsh corgi cardigan, där följande gäller: Registreringsförbud för avkomma efter två blue merlefärgade hundar samt avelsförbud för sobelfärgad avkomma efter blue merlefärgad hund parad med en sobelfärgad hund.

Anledningen är för att det kan vara väldigt svårt att se om avkomman är sobel eller sobel merle vilket kan leda till dubbelmerle och defekter om man avlar vidare på denne. https://www.skk.se/globalassets/dokument/uppfodning/hss/hss-nr4-2009-merle.pdf 

Anmäl
2017-04-19 19:18 #2 av: yubidiu

Tack! Där fick man det tydligt :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.